Durrington Walls

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Stonehenge, Avebury and Associated Sites *
Durringtonwalls.jpg
Durrington Walls, seen from Woodhenge.
Country Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Type Cultural
Criteria i, ii, iii
Reference 373
Region ** Europe and North America
Inscription history
Inscription 1986 (10th Session)

Durrington Walls is the site of a large Neolithic settlement and later henge enclosure in the Stonehenge World Heritage Site. It is 2 miles north-east of Stonehenge in the parish of Durrington, just north of Amesbury.

Recent excavations (2013) on the site by a team has revealed a huge settlement; 1,000 homes have been found, supporting a population of 4,000 people at one time. The village was carbon dated to about 2600 B.C.

It is the "largest Neolithic settlement in the whole of northern Europe".[1][2] At 500m in diameter, the henge is the largest in Britain and recent evidence suggests that it was a complementary monument to Stonehenge.[3]

What visibly remains of Durrington Walls today is the 'walls' of the henge monument. This is now a ridge surrounding a central basin. Originally the ditch was some 5.5m deep, 7m wide at its bottom and 18m wide at the top. The bank was in some areas 30m wide. There were two entrances through the bank and ditch – at the north western and south eastern ends. The henge enclosed several timber circles and smaller enclosures – not all of which have been excavated. Several Neolithic house floors have been found next to and under the eastern bank of the henge. Their density suggests that there was a very large village on the sloping river bank on this side.

References[change | change source]

  1. Stonehenge builders travelled from far, say researchers BBC News 2013. [1]
  2. Price, Siân 2007. Stonehenge's huge support settlement. BBC News Science/Nature. [2]
  3. The New York Times 30 January 2007
Durrington Walls, as seen from the south of the monument. It is bisected here to the left by one of the two roads that now cross the prehistoric site.