File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gong hangend in een standaard onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-13.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Simple English Wikipedia, the free encyclopedia

Original file(707 × 800 pixels, file size: 89 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
English: Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan
Nederlands: Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalse groepen een overkoepelende eenheid in kleur, stijl en motieven, zoals bij de gendèr, de trompong en de gongstandaarden te zien is. Er zijn echter ook enkele groepen instrumenten waarvoor deze overkoepeling in mindere mate opgaat.

De kemong is een vertikaal opgehangen gong die één maat kleiner is dan de kempur. De speler slaat met een dikke stok, met gewatteerde kop, op de slagknobbel van de gong, hetgeen resulteert in een helder 'rinkelende' toon. Hij geeft een scherper, hoger en korter geluid dan de kempur. De kemong verdeelt de gemarkeerde periode van de kempur in twee (of een meervoud van twee) delen of subfrasen, afhankelijk van de melodie. Een gong op Bali is ketelvormig, met schuin naar binnen geslagen randen, een gelaagd oppervlak en in het midden een uitstekende knobbel waarop geslagen wordt bij het spelen. De twee voetstukken van de standaarden hebben aan de onderkant een zwarte band bij wijze van grens tussen aarde en instrument. Het overige oppervlak van de voetstukken toont een voorstelling van een koraalrif dat ruimtelijk in diepreliëf is wegestoken. Dit koraalrif is een voorstelling van de tatamanan, de watertuin in de zee. De zee en de koraalriffen rond Bali, lager gelegen dan het laagste punt van het eiland, met hun dodlijke slangen en giftige vissen kunnen niet anders dan beschouwd worden als de woonplaats van kwade geesten. Deze tatamanan is dan ook het symbool van de onderwereld van de demonen. In de voorstelling van het koraal op de voet van de gongstandaard keert telkes een omgekeerde 'V' met omgekrulde uiteinden terug. Dit motief toont drie bergen. Eigenlijk worden er vier bergen bedoeld, maar één berg kan niet worden weergegeven bij gebrek aan driedimensionaal perspectief. Deze vier bergen worden geassociëerd met de vier windrichtingen en vier goden waar men op Bali erg veel ontzag voor heeft.

. Gong, hangend in een standaard, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan
Undetermined language : Kemong
Date before 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

image/jpeg

570fff65063ac3520da1899a1e49010c1c90046d

91,354 byte

800 pixel

707 pixel

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current20:54, 27 July 2010Thumbnail for version as of 20:54, 27 July 2010707 × 800 (89 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motiev

The following 3 pages use this file:

Global file usage

Metadata